Hundar och hundliv

Att äga en eller flera hundar är ett sätt att leva. Det sägs ju med rätta att hunden är människans bästa vän och precis så är det. Dessutom är hunden en väldigt bra medarbetare i många fall. Den kan hjälpa dig att leta efter kantareller eller att vakta ditt hus. En del hundar lär sig nosa upp försvunna personer eller valla in får i hagen. Hundar tycker ofta om att jobba och en hund som har det bra är oftast väldigt mån om att vara till lags, att lära sig saker och få beröm när det blir rätt. Med lite träning kan en hund lära sig nästan vad som helst, inom rimliga gränser förstås.

 

Hundträning och aktivering

 

Använd hundens fenomenala nos till att söka efter saker. Kantareller till exempel. Med lite tålamod går det alldeles utmärkt att få nästan vilken sällskapshund som helst att nosa upp skogens gula guld och hitta de där svamparna som gömmer sig djupt nere i mossan. De flesta hundar tycker också det är kul att hämta saker, eller bära på dina vantar när ni är på promenad. Det här är ett bra sätt att aktivera hunden med mycket små medel. En hund som får användning för sin nos och som dessutom får tänka lite för att lösa små problem mår mycket bättre än en hund som inte får någon stimulans utöver rastning.

Friluftsliv och hundägande

Hundar älskar friluftsliv. Att följa med ut i mer okänd terräng på vandring eller skidfärder ger fin stimulans för en hund och dessutom massor med motion. Den hundägare som har tillgång till egen eller hyrd stuga någonstans på landet har många mysstunder att se fram emot tillsammans med sin hund. Kanske finns möjlighet att ha hunden lös på tomten eller om det går att ordna med en hundgård för lite utevistelse på egen hand ibland. Men allra mysigast är kanske att sätta igång grillen och laga middag på ett utekök i kvällningen och bara koppla av medan hunden ligger bredvid och snusar efter en lång aktiv dag. Då mår nog både hund och människa som bäst.

Ansvarsfulla hundägare

Det är väldigt givande att vara hundägare, men självklart medför det lite jobb också. En hund är ingen leksak som går att ta fram när det passar. En hund är oftast en familjemedlem under många år och den hundägare som tar sitt fulla ansvar får en mer harmonisk hund som uppför sig bättre. Då blir hundägandet ännu roligare.

En ansvarsfull hundägare är förstås mån om att hunden har det bra. Det krävs lite skötsel, kanske pälsen behöver vårdas, ibland behöver klorna klippas. Ett och annat besök hos veterinären blir det också ibland för de allra flesta.

Lämna inte din hund ensam för länge. Eftersom hunden som släkte är ett flockdjur behöver den ha sin flock omkring sig för att må bra. Flocken är då normalt familjen och i flocken finns dessutom en ledare, kanske husse eller matte, precis som vilda hundflockar också har ledare.