Bygga hundgård och stängsla trädgården

En hund trivs många gånger väldigt bra med att röra sig fritt på egen hand. Om man har en trädgård eller möjlighet att bygga en hundgård kan det gå relativt enkelt att ordna. Då slipper man ha hunden bunden, och man behöver inte gå med den i koppel hela tiden. Men vad är bra att tänka på när man ska stängsla trädgården, och vad gäller för hundgårdar egentligen?

Ordna ett bra staket eller stängsel

När det gäller murar, plank och staket finns det en hel del regler att ha koll på. Hos Boverket kan du läsa mer om det. När du har koll på reglerna gäller det att du monterar stängsel eller staket enligt dem. Med praktiska jordborrar kan du se till att staketet fästs ordentligt i marken så att det inte ramlar. Tänk också på att använda ett nät eller staket som är lämpligt för hundens storlek. En liten hund kan rymma genom stora nätmaskor.

Att ha hunden i hundgård

Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om hur du bör sköta din hund för att den ska må bra. Där får du bland annat veta mer om vad som gäller för hundgårdar och hundens vistelse i dem. Det finns till exempel krav på att hunden ska ha upphöjda liggplatser och tillgång till vatten även i hundgården.

Ha hunden lös på tomten

Att ha hunden lös på tomten kan vara väldigt skönt men det finns också vissa saker att se upp med. Det finns en lag som kallas tillsynslagen och den medför att en hundägare alltid har ansvar för vad hunden gör. Även om du har ett stort och bra staket kommer du att bli ansvarig om hunden skadar en annan hund som tar sig in på tomten, eller om hunden attackerar en främling som går in. Just när det gäller de här sakerna kan det vara bra att se till att man har en försäkring som täcker eventuella skador som uppstår. Det kan annars bli väldigt mycket pengar att betala. Att hålla koll på sin hund även när den är ute i den inhägnade trädgården rekommenderas alltså.