Val av hundras och uppfödare

 

När man har bestämt sig för att skaffa hund kan det ibland vara svårt att välja hundras. Val av hundras bör bero på i vilket syfte man skaffar hund och hur mycket tid man har. En del hundraser kan vara väldigt krävande och därför är det viktigt att kolla upp detta innan man gör sitt val.

En del väljer att skaffa en hund för att endast ha en bästa vän och dela mycket kärlek medan andra vill ha en hund för både extra mycket motion och kärlek.

Små hundraser är perfekta för dem som vill ha en knähund att ge kärlek till.

Större hundar och hundraser kräver oftast mer motion och många av raserna kräver även väldigt mycket träning och disciplin.

Är man till exempel intresserad av jakt gäller det att välja en jakthund som kan vara den perfekta kompanjonen ute i skogen.

Det gäller att verkligen läsa på och lära sig så mycket som möjligt om de olika raserna man är intresserad av innan man gör sitt val.

Hundraser som Huskies, Schäfrar, Rottweiler, Staffies och Pitbulls är bland de raser som kräver mer tid och motion. Om dessa hundraser inte får den motion och träning de behöver kan de bli deprimerande, frustrerade och sjuka. Därför är det viktigt att vara medveten om hur mycket motion hundrasen man är intresserad av behöver.

Val av uppfödare

Idag finns det tyvärr väldigt många oseriösa hunduppfödare. Många sköter inte om hundarna på det sätt som de borde och använder hundarna endast för att kunna tjäna pengar.

Det är viktigt att ta reda på hur seriös uppfödaren är och hur de tar hand om sina hundar. Detta är även viktigt för att undvika att köpa en hund med dolda fel eller sjukdomar som kan dyka upp om de är inavlade eller av andra skäl.

Besök alltid uppfödaren innan köpet och se över hur de tar hand om hundarna.

Idag kan man även välja att adoptera en hund istället för att köpa av uppfödare. Dessa kan vara hundar som blivit övergivna av sina ägare och hundar vars ägare misskött dem av olika skäl.

Det finns olika hundstall att vända sig till om detta skulle vara något man är intresserad av. Hundstallen hjälper även till med att avgöra vilken hund som skulle passa in i familjen.