Så förbereder du dig och din hund inför en flytt

Det är väldigt vanligt att man flyttar och byter bostad. Men om du har en hund som också ska med i flytten finns det några saker du kan göra för att underlätta för både dig själv och för din hund. Förändringar kan vara väldigt stressframkallande för hundar och det kan göra dem oroliga.

 

Packa separat

Se till att du packar allt du behöver för din hund i en särskild låda som sedan blir lättåtkomlig när flyttlasset har gått. Det vore ju himla jobbigt om du kommer fram och den kartongen hamnat underst. Se istället till att de som ska bära alla kartonger har koll på just den kartongen så att de vet att den ska vara separat. Till exempel genom att märka den med någon stark färg eller stor text där du skriver vad innehållet är och att den ska stå fri och kunna öppnas direkt. I den lådan ska du då lägga ner mat- och vattenskålar, leksaker, mat, extra koppel och hundsäng så att allt är redo att användas när ni kommer fram. Berätta också att du har hund för de som ska städa efter att ni flyttat så att när du till exempel bokar flyttstädning i Göteborg så är de förberedda på att få bort allt hundhår inför nästa ägares ankomst.

Tips på hur du hanterar din hund under flytten

Hundar är väldigt känsliga för förändringar och de märker snabbt av om du är stressad, vilket då gör dem stressade. För att få ner deras stressnivå kan du låta dem bo hos en hundvakt under den vecka då allt är som rörigast, dagarna före flytten och de första dagarna på det nya stället så att du hinner komma i ordning lite grand och sedan i lugn och ro kan introducera hunden för sitt nya hem. Se då till att du ställt fram allt hunden behöver för att komma in i vardagliga rutiner igen. Speciellt om din hund har något som gör att den känner sig trygg, exempelvis en speciell filt, en leksak eller hundsängen.

Om du däremot inte vill lämna bort din hund under flytten kan du se till att spendera mycket tid med den och prata om vad som händer i en lugn röst så att den lugnar ner sig. Försök att inte visa din hund om du är stressad eller inte känner dig på topp.